পরীক্ষাঃ ৮ নভেম্বর ২০১৯

Rupali Bank Limited ‘Officer (2016)’

Exam Taker: Arts Faculty

বাংলা
১. ‘সৃষ্টি-প্রলয়’ বিপরীতার্থক শব্দজোড়টি তৈরি হয়েছে- পৃথক শব্দ যোগে
২. ‘রোদসী” শব্দটি দিয়ে বোঝার়- ব্যাখ্যা: উল্লিখিত চারটি অপশনই ভুল । রোদসী অর্থ- আকাশ ও পৃথিবীর অন্ত্ররালোক ।
৩. “ভেড়ার গোয়ালে আগুন লাগা” প্রবাদটির অর্থ- অকার্যকর কোলাহল
৪. নিচের যে মন্তব্যটি ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগরের ক্ষেত্রে প্রাসঙ্গিক নয়- অভ্যন্তরীণ শৃঙ্খলাঝন্ধ গদ্য-ব্যবহার
৫. একই সনে জন্মখ্হণ করেছেন যে দুই কবি- কাজী নজরুল ইসলাম ও জীবনানন্দ দাশ
৬. “কদ্র-মঙ্গল’ কাজী নজরুল ইসলাম রচিত একটি-  প্রবন্ধগ্রস্থ
৭. Translate into Bangla: He has no political axe to grind.- তার কোনো জোরালো রাজনৈতিক আদর্শ নেই ৷
৮. বিদেশী উপসর্গের ব্যবহার রয়েছে নিচের কোন শব্দে –  নাবালক
৯. নিচের কোনটি সর্বনামের প্রকারভেদ নয়? – পূরণবাচক
১০. যৌগিক ক্রিয়ার একটি উদাহরণ হলো-  হেসে ওঠা
১১. ‘মেঘমন্লার’ গ্রচ্থের রচয়িতা হলেন- বিভূতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়
১২. “গৃহ’ শব্দের সমার্থক নয়- নীর  (এন্ড্রয়েড অ্যাপ – জব সার্কুলার)
১৩. ‘এ-গীর চাষী নিঘুম রাতে বাশের বাশীর সুরে/ওইনা গায়ের মেয়ের সাথে গহন বাথায় ঝুঁরে।- চরণ দুটি যে বিখ্যাত রচনার অন্তর্গত-  নকৃশী কাথার মাঠ.
১৪. নিচের যে শুচ্ছে ভাষার অপপ্রয়োশের কোনো দৃষ্টান্ত নেই- জন্বার্ধিক, কেবল, স্বোপার্জিত
১৫. “আনন্দাশ্র যে সমাসের উদাহরণ- কর্মধারয়
১৬. লোকজ শন্দ ‘দইয়াল’-এর প্রমিত দূপ হলো- দোয়েল

সৌজন্যেঃ অগ্রদূত

Solved by: Mahmudul Hasan
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
** যথাসম্ভব সঠিক উত্তর দেয়ার চেষ্টা করা হয়েছে।
** কোন প্রশ্নের উত্তর ভুল হলে কমেন্টে জানানোর অনুরোধ রইল।
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
1) Translate into Bangla: He has no political axe to grind.
A. তার কোনো রাজনৈতিক আদর্শ নেই ।
B. তিনি কোনো রাজনৈতিক দলের সমর্থক নন ।
C. তিনি কোনো অপরাজনীতির সঙ্গে যুক্ত নন।
D. তাঁর রাজনৈতিক বক্তৃতা খুরধার নয়।
Answer:- তার কোনো রাজনৈতিক আদর্শ নেই ।
2) Universities should never be made_____mechanical organizations.
A) into B) of
C) from D) by
Answer : into
3) ______the psychoanalytic perspective, Freud’s theory of dreams suggested that dreams represented unconscious desires.
A) In spite of B) In order to
C) In terms of D) Consistent with
Answer : Consistent with
4) Unlike most other diseases, leprosy _____ in isolation
A) Avoids B) results
C) focuses D) creates
Answer : results
5) The synonym of STIGMA is__
A) Stain B) benefit
C) esteem D) exaltation
Answer : Sttain
6) Hercules (struck off) hydra’s heads with his club. The phrase means___
A) to connect B) to remove
C) to throw D) to take
Answer : to remove
7) If AUGMENT : INCREASE then__
A) Cohesion : Coinside B) Coalesce :Combine
C) Collapse : Collide D) Conceal : Concur
Answer : Coalesce : Combine
8) Choose the best translation: তিনি ইংরেজির একজন বিদগ্ধ অধ্যাপক ।
A) He is an erudite professor of English
B) He is a professor with outstanding knowledge in English
C) He is at home in English
D) He is a professor of English with vast understanding.
Answer : He is an erudite professor of English.
9) Change into passive —The city planner is making all the arrangements.
A) The all arrangements have been made by the city planner.
B) All the arrangements are making by the city planner.
C) All arrangements had been making by the city planner.
D) All the arrangements are being made by the city planner.
Answer : All the arrangements are being made by the city planner.
10) Change the form of speech—They said to him, “Sir, please visit our office today.”
A) They asked him to visit their office today.
B) They requested him respectfully to visit their office that day.
C) They addressed him sir and requested him to visit the office today.
D) They told him in humble manner to visit their office that day.
Answer : They requested him respectfully to visit their office that day.
11) Choose the correct form—I had spoken to them about my childhood.
A) I had been speaking to them about my childhood.
B) I had been speaking about my childhood to them.
C) I spoken to them about my childhood.
D) I spoke to them about my childhood.
Answer : I spoke to them about my childhood.
12) The misspelled word is –
A) idiosyncrasy B) personnel
C) Exhilarate D) Chauffuer
Answer : Chauffuer
13) Private property, namely cars is often collateral damage during clashes between rioters and the police—the phrase is an example of.
A) Simile B) Euphemism
C) Metonymy D) Hyperbole
Answer : Euphemism
14) The best conjunction to link is_____ for joining sentences.
i) I will keep continuing this job ii) You like it or not
A) When B) Since
C) Otherwise D) whether
Answer : whether
15) Choose the POS category of the bold faced word –
Well, I don’t think I will be able to finish this today.
A) preposition B) interjection
C) adverb D) adjective
Answer : interjection
16) The word “coffee” originally comes from “Quhwah” which is a/an_____ word.
A) Turkish B) Arabic
C) Persian D) French
Answer : Arabic

Bangladesh Bank Recruitment 2019
Post : Officer (Rupali Bank Limited)
ইংরেজি অংশের সমাধান।
জনস্বার্থে : মাস্টার জাহাঙ্গীর আলম

17. A into (made into)
18. C. In terms of
19. B. results (results in)
20. C. had formed
21. A. stain (synonym of Stigma)
22. to remove (struck off means)
23. B. Coalesce : Combine
Augment : Increase (analogy)
24. তিনি ইংরেজির একজন বিদগ্ধ অধ্যাপক
A. He is an erudite professor of English
25. Make into passive: The city planner is making all the arrangements.
Ans: D. All the arrangements are being made by the city planner.
26. Change the form of speech:
They said to him, Sir, please visit our office today
Ans: They requested him respectfully to visit their office that day.
27. D. I spoke to them about my childhood.
28. misspelled word
D. chauffuer (chauffeur হবে)
29. collateral damage
B. Euphemism
30. B. Arabic word (Qahwah)
31. (i) I will keep continuing the job. [Conjunction to link]
(ii) You like it or not
Ans: D. whether ( কি না)
তুমি পছন্দ কর কি কর না/তোমার পছন্দ হোক বা না হোক আমি চাকরি চালিয়ে যাব।
32. Well, I don’t think I will be able to finish this today.
B. Interjection (Well)

Math Solution- By- Chadny Afrin

 Download

বাংলা অংশ সমাধানঃ
1.’সৃষ্টি -প্রলয়’ বিপরীতার্থক শব্দ জোরাটি তৈরি হয়েছে?
উত্তরঃ পৃথক শব্দ যােগে
2.রােদসী শব্দটি দিয়ে বুঝায়-
উত্তরঃ পৃথিবী ও স্বর্গ
3. “ভেড়ার গােয়ালে আগুন লাগা প্রবাদটির অর্থ
উত্তরঃ অকার্যকর কোলাহল (প্রতিকারে উপায় চিন্তা না করে ইচই করা)
4. নিচের যে মন্তব্যটি ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগরের ক্ষেত্রে প্রাসঙ্গিক
উত্তরঃ সমৃদ্ধ অনুবাদ সৃজন
5. একই সনে জন্মগ্রহণ করেছেন যে দুই কৰি
উত্তরঃ কাজী নজরুল ইসলাম ও জীবনানন্দ দাস (১৮৯৯ সালে)
6. রুদ্রমঙ্গল কাজী নজরুল ইসলাম রচিত একটি-
উত্তরঃ প্রবন্ধগ্রন্থ
7. He has no political axe to grind.
উত্তরঃ তার কোন জোড়ালাে রাজনৈতিক আদর্শ নেই
8. বিদেশি উপসর্গের ব্যবহার রয়েছে নিচের কোন শব্দে-
উত্তরঃ নাবালক (না ফারসি উপসর্গ)
9. নিচের কোনটি সর্বনামের প্রকারভেদ নয়-
উত্তরঃ পূরণবাচক
10. যৌগিক ক্রিয়ার একটি উদাহরণ হল-
উত্তরঃ হেসে উঠা
11. মেঘমল্লার গ্রন্থের রচয়িতা হলেন-
উত্তরঃ বিভূতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়
12. গৃহ শব্দের সমার্থক নয়-
উত্তরঃ নীর
13. এ-গাঁর চাষী নিঘুম রাতে বাঁশের বাঁশীর সুরে/ ওইনা গাঁয়ের মেয়ের সাথে গহন ব্যথায় কুরে চরণ দুটিতে বিখ্যাত রচনা অন্তর্গত-
উত্তরঃ নকশী কাঁথার মাঠ।
14. নিচের যে গুচ্ছে ভাষার অপপ্রয়ােগ এর কোনাে দৃষ্টান্ত নেই-
উত্তরঃ সবিনয়ে, একত্র, সাম্প্রতিক
15. আনন্দাশ্রু যে সমাসের উদাহরণ-
উত্তরঃ দ্বন্দ্ব সমাস (আনন্দ ও অশ্রু)
16. লােকজ শব্দ “দইয়ল” এর প্রমিত রূপ হলাে-
উত্তরঃ দোয়েল
English Part
17. Translate into Bangla: He has no political axe to grind.
Answer:- তার কোনো রাজনৈতিক আদর্শ নেই ।
18. Universities should never be made_____mechanical
Answer : into
19. ______the psychoanalytic perspective, Freud’s theory of dreams suggested that dreams represented unconscious desires.
Answer : Consistent with
20. Unlike most other diseases, leprosy _____ in isolation
Answer : results
21. The synonym of STIGMA is__
Answer : Sttain
22. Hercules (struck off) hydra’s heads with his club. The phrase means___
Answer : to remove
23. If AUGMENT : INCREASE then__
Answer : Coalesce : Combine
24. Choose the best translation: তিনি ইংরেজির একজন বিদগ্ধ অধ্যাপক ।
Answer : He is an erudite professor of English.
25. Change into passive —The city planner is making all the arrangements.
Answer : All the arrangements are being made by the city planner.
26. Change the form of speech—They said to him, “Sir, please visit our office today.”
Answer : They requested him respectfully to visit their office that day.
27. Choose the correct form—I had spoken to them about my childhood.
Answer : I spoke to them about my childhood.
28. The misspelled word is –
Answer : Chauffuer
29. Private property, namely cars is often collateral damage during clashes between rioters and the police—the phrase is an example of.
Answer : Euphemism
30. The best conjunction to link is_____ for joining sentences.
Answer : whether
31. Choose the POS category of the bold faced word –
Well, I don’t think I will be able to finish this today.
Answer : interjection
32. The word “coffee” originally comes from “Quhwah” which is a/an_____ word.
Answer : Arabic
Math Part
33. If both x and y are prime numbers, which of the following CANNOT be the product of x and y?
ans: 27.
34. How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16?
ans: 29.
35. P and Q are brothers. R and S are sisters. The son of P is brother of S. Q is related to R as-
ans: uncle.
36. If w is 10% less than x and y is 30% less than z, then wy is what percent less than xz?
ans: 37%
37. Every 3 minutes, 4 liters of water are poured into a 2,000 litre tank. After 2 hours, what percent of the tank is full?
ans: 8%.
38. The next number in the sequence 3, 6, 11, 18, 27, … is-
ans: 38
39. The HCF of two numbers is 24. The number which can be their LCM is- (84 / 128 / 148 / 120)
ans: 120.
40. The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16. The average of the remaining two numbers is-
ans: 8
41. If A = {1,2,3,4,5}, then the number of proper subsets of A is-
ans: 31
42. Two numbers are in the ratio 2:5. If 16 is added to both the numbers, their ratio becomes 1:2. The numbers are-
ans: 32,80.
43. If 1-2x ≤ 3 then-
ans: x ≥ -1
44. If y/x = 1/3 and x + 2y = 10, then x is-
ans: 6.
45. How many real roots does the polynomial 2x³+8x-7 have?
ans: one.
46. If xy = 2 and xy² = 8, what is the value of x?
ans: 1/2.
47. If a – 1/a = 2, what is a³ – 1/a³?
ans: 14.
48. The tree sides of a triangle are x+1, 2x-1 and 2x+1 respectively and the perimeter is 26 cm. The length of the smallest side is —
ans: 6 cm.
49. There are 10 true-false questions in an examination. These questions can be answered in- .
ans: 2^10 or 1024 ways.
50. If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other tails?
ans: 1/2.
51. If the diagonal of a square measures 16√2 cm, what is the area of the square in sq.cm?
ans: 256.
52. If Logx 9/16 = -1/2, then the value of the base is-
ans: 256/81.
53. If cos A + cos² A = 1, then the value of the expression (cos² A + cos A) is-
ans: 1.
54. The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk. 5000 after 2 years is-
ans: 12.5
55. For y = -2x-8, what is the least value of x for which y is less than 9?
ans: -8.
56. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 7 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is-
ans: 294
General Knowledge & Computer Part
57. The film let there be light is directed by-
Ans: Zahir Raihan
58. Cash flow statement is prepared from-
Ans: All of the above
59. Community Bank Bangladesh Ltd. is a concern of-
Ans: Police
60. The Permanent representative of Bangladesh to the UN is-
Ans: Rabab Fatima (Source: https://www.dhakatribune.com/bangladesh/foreign-affairs/2019/09/18/rabab-fatima-bangladesh-s-new-envoy-to-un)
61. ‘Dr. Kalam Smriti International excellence award-2019 has been received by–
Ans: Prime Minister Sheikh Hasina
62. The national helpline for emergency health service is–
Ans: 16263
63. —- is declared the best man’s player at the ‘Best FIFA football award 2019’.
Ans: Lionel Messi
64. First online news agency of Bangladesh is-
Ans: bdnews24.com
65. In a career development focus, information about individual interests and preferences is a part of-
Ans: Human Resource planing
66. The former name of Bangladesh was-
Ans: Governor House
67. Which of the following is not a mobile banking service operating in Bangladesh?
Ans: Q-Cash
68. Along with Abhijit V. Banerjee and Ester Duflo.husband honoured with the Nobel Prize is economics 2019.
Ans: Michael Kremer
69. E-KYC is a/an—–
Ans:Banking service
70.____ is a Momentary policy instrument.
Ans: Open market operations
71. This year, 22 Sraban 1426 Was the_ ____ the death anniversary of Rabindranath Tagore.
Ans: 78th
72. ___ Is a popular database management software.
Ans: MS Access
73. Find the odd one out.
Ans: C++
74. The primary requisite of a good computer programmer is-
Ans: Logical mind
75. The ROM is composed of –
Ans: Micro-Processor
76._—- is considered to be the father of artificial intelligence.
Ans: John McCarthy
77.—– is the study of recording storing and analyzing Computer data.
Ans: Data Science.
78. In MS-Word,The shortcut key shift+ Ctrl+E is used for –
Ans: Track Change
79. __Is a dedicated site for professionals.
Ans: Linkedin
80.’Cyber Plagiarism’ is a major threat for-
Ans: Intellectual Property